Piešťany

Een schilderachtig kuuroord

Een schilderachtig kuuroord met zo’n 30.000 inwoners, is gelegen in het zuidwesten van Slowakije op 162 m boven de zeespiegel aan de Váh, de langste rivier van Slowakije en wordt omgeven door de bergketens Kleine Karpaten en Považský Inovec. Het heeft een aangenaam landklimaat en de afstand tot de Slowaakse hoofdstad Bratislava bedraagt niet meer dan 86 km.

Het ontstaan van de stad gaat terug tot in de oertijd. De mens kwam ongeveer 80.000 jaar geleden naar deze streek en was onder de indruk van de natuurlijke omgeving die ze ter plaatse aantrof met warmwaterbronnen die niet dichtvroren en de flora en fauna van de zijarmen van de Váh.

De stad wordt voor de eerste keer onder de naam Pescan vermeld in het Zobor document uit 1113 dat door de Hongaarse koning Koloman I is ondertekend. De naam Pescan is afgeleid van Pieščane, waarmee de locale bewoners werden aangeduid die op de zand- en grindgronden langs de rivier de Váh woonden. De invasie van de Tartaren in de 13e eeuw heeft geleid tot de bouw van de stenen burcht Tematin. Zo werd de toenmalige gemeenschap Piešťany een deel van het landgoed Tematin dat aan de adellijke familie Huntpoznan toebehoorde.

Matúš Čák uit Trenčin was de volgende heer van Piešťany en later volgde nog de graaf van Újak. In de 16 e eeuw ontstaat twee kilometer ten zuiden van het “oude Piešťany”, tegenover de warmwaterbronnen, de badplaats Teplice en de berichten over de heilzame werking van de warmwaterbronnen laten niet lang op zich wachten. In de 17 e eeuw draagt het lofdicht SALUBERRIMAE PISTINIENSES THERMAE ( Het heilzame bad van Piešťany ), geschreven door Adam Trajan uit Benešov, verder bij aan de gunstige reputatie van deze plaats.

In de 18 e eeuw krijgt Piešťany een nieuwe machthebber, het adellijk geslacht Erdödy, die op het kuureiland de eerste houten gebouwen laat neerzetten die als badhuizen fungeren. In de 19 e eeuw bouwen de Erdödy’s ook het Bad Napoleon, dat nu nog steeds in gebruik is.

De bloeitijd van Piešťany is sterk met de familie Winter verbonden. Deze liet de belangrijkste badhuizen, bruggen en culturele centra bouwen. Om deze familie te eren, is in de voetgangerszone tegenwoordig een straat naar haar genoemd. In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw werd voor bezoekers het moderne Kuuroordcomplex Balnea gebouwd.

De rijke warmwater- en mineraalbronnen en de zwavelhoudende modder vormen de basis bij de genezing van reuma, zenuwziekten, aandoeningen aan het bewegingsapparaat en bij posttraumatische behandelingen; hierdoor maken ze Piešťany tot een geliefd kuuroord.

In Piešťany zijn tien mineraal- en gashoudende geneeskrachtige bronnen met een temperatuur van 67°-69° Celsius. De werking van de therapie wordt nog versterkt door de rustige omgeving met ruime en goed onderhouden parken en kleurrijke bloemperken. Het kuureiland is eigenlijk een kleine botanische tuin die 150 jaar geleden uit een riviereiland is ontstaan.

De zijarm van de rivier de Váh vormt ook de leefomgeving van vele zeldzame dier- en plantensoorten. De bezoeker moet dan ook beslist een bezoek brengen aan het beschermd natuurgebied Sĺňava ten zuiden van de stad of het sprookjesachtige vogeleiland.

Een gunstige ligging, gemakkelijk bereikbaar, een rijke traditie in toerisme en therapeutische behandelingen, goede voorzieningen voor vrije tijd en vakantie: al deze faciliteiten maken Piešťany tot een aantrekkelijk kuuroord. De oplettende bezoeker mag overigens de jaarlijks georganiseerde culturele evenementen niet missen, zoals de Opening van het Zomerseizoen, het Festival van Piešťany, het Festival Country Lodenica, het Radio-Sprookjesfestival “Zázračný oriešok” (De tovernoot), Truck Country, de Bloemententoonstelling Victoria Regia of “Piešťany Rendez-vous”, een ontmoeting van diverse theatergroepen. Piešťany heeft ook lichte industrie: zo speelt het in Slowakije een belangrijke rol als producent van medische apparatuur.

Waarin verschilt Piešťany nu van andere Slowaakse steden? Het is anders vanwege de speciale “doezelige” sfeer, de zacht ruisende fonteinen, de bezoekers die rustig rondwandelen, de Promenadeconcerten, de meeste “zon”dagen, het overal aanwezige groen, de bladeren die achteloos op het water van de Váh drijven en de meeuwen die tussen de bruggen van Piešťany heen en weer vliegen. Zoek hier geen druk stadsleven, maar sta eens even stil, ga eens een tijdje op een zomerterras van een cafeetje zitten of op de Colonnade Brug bij zonsondergang en geniet met volle teugen van de rustige en heilzame sfeer van het kuuroord Piešťany.


«