Museum van Cerveny kamen

Het kasteel

Het kasteel is gebouwd in de 13e eeuw door Koningin Constance .Haar middeleeuwse stijl is niet zeer gekend. In de loop der tijden is het kasteel verschillende malen veranderd van eigenaar. Men vindt er de familie Thurzo in het begin van de 16e eeuw; vervolgens de familie Fuggen;

’t Is zij die het kasteel omgebouwd heeft tot een mooie vesting. Een van de bijzonderste eigenaars was Mikulos II Palffy die het kasteel in 1588 heeft gekocht, en is beroemd geworden gedurende zijn strijd tegen de Turken.-Mikulas II. Het zijn de Palffy’s die het kasteel herbouwd hebben van een vesting naar een comfortabele heerlijk centrum. De familie Palffy is tot 1945 in het bezit gebleven van het kasteel tot op het ogenblik dat zij het dienden te verlaten.

TERRENA ZAAL.

Vooreerst werd deze familie verjaagt uit hun kasteel en werd deze later gebruikt voor feesten in de tuin. In de loop der tijden werd deze zaal “terrena” terug een integrerend deel van het kasteel. De pleisters op het plafond zijn het werk van Italiaanse artiesten. Ze zijn geschilderd met koude kleuren, met het doel zich in te beelden dat men zich midden in de natuur bevond..U kunt de oude antieke mythe beelden zien. In het achterste deel bevindt zich een kunstmatige grot gemaakt uit kalksteen. Van hier uit vertrok het water naar een klein meer. Dit alles diende om zich te verfrissen gedurende de warme seizoenen. Op de muur hangen de geslachtwapens (wapenschild) van de familie Harach en de Palffy’s

BENEDEN ZAAL.

Nu bevindt u zich in de beneden zaal. Ze is herbouwd door Mikulas II. Op de pijler staat geschreven “Palffy 1590”.Op de koets ziet u de geslachtwapens van de familie Palffy. Er is een legende die zegt dat op een onweersnacht wanneer de Palffy’s thuis kwamen, een hert de geslachtwapens heeft vernield. Ze zijn niet verder kunnen gaan en zijn binnen gebleven tot de morgen. Wanneer zij ontwaakten hebben ze juist naast hun een afgrond bemerkt waar ze konden invallen. Het hert heeft dus hun leven gered en is daarom  opgenomen in hun geslachtwapen. De Palffy’s waren ook grote jagers. Op de muren ziet men meerdere trofeëen en jachtschilderijen. Deze lavabo diende om de wijn te koelen.

APOTHEEK.

De apotheek van het kasteel is van oorsprong uit de 17e eeuw . Zij werd de “De Gouden Arend” genoemd. Zij bestond uit twee kamers, de ene voor de bereiding van geneesmiddelen, de andere voor de verkoop. De kommen in de meubelen zijn uit de 16e en 17e eeuw (begin van de barok) Enkele zijn van Italiaanse makelij. De andere komen uit Slowakije. Een van de laatste eigenaars, Peter Palffy was de schilder. Hij heeft het plafond van deze kamer gedecoreerd.

DE TRAP.

In het bovenste gedeelte van de trap, ziet u de grafieken van de vermaarde kunstenaar Iovanni Batista Piranessi.

BOVEN HALL.

Hier bevindt u zich in de bovenhall. Hier ziet u 16 borstbeelden van Romeinse-Duitse keizers van de familie Hohenstauffen en ook foto’s van de familie Zichi, de beroemde Hongaarse familie. De slee, werk van een Italiaanse kunstenaar gemaakt uit hout en verguld. Deze kleine wapenschilden zijn ingelegd in de oudste meubelen van het kasteel en dateren uit het begin van de 16e eeuw. Hier ziet u twee grote wapenschilden uit de 17e eeuw.

DE RENAISSANCEKAMER – BAROK.

Op het plafond ziet u een beeld van de bijbel “Hagar in de woestijn” Bekijkt de voorkeurszetel gedurende de vernieuwing. Het is de zetel waarin de meesters hun schatten konden plaatsen. Als ze in de zetel zaten kon men hen niet bestelen. Er is hier ook een kleine eetkamer in barokstijl.

DE KAMER VAN HET TIJDPERK DER VERNIEUWING.

Hier ziet u op het plafond een beeld van de bijbel “Jozef en de vrouw van Puttifar” In het linkse deel ziet u de kleine eetzaal in renaissance stijl. De speciale stoelen krijgen de naam “sgabello”. De ridders zaten op de stoel zoals op hun paard. Ze hadden verschillende hoogten. De kleine ridders gebruikten de hoge stoelen en de grote ridders op de kleine. Zo  zaten ze dus allen op het zelfde niveau. De tinnen kommen stammen uit de collectie van de Palffy’s. Men gebruikte ze om wild te bereiden omdat die hun warmte langer bewaarden

DE KEIZERLIJKE SLAAPKAMER

Men bevindt zich in de mooiste kamer van het kasteel de slaapkamer van Catharina II. De meubelen in deze kamer zijn van keizerlijke stijl en van Russische oorsprong. De spiegel komt uit Venetië. Links is er een kamerscherm (paravent) waar de dames veranderden van kledij.

TENTOONSTELLING VAN WAPENS.

In deze zaal stelt men wapens ten toon , er zijn wapens van het begin  15e eeuw tot de 19e eeuw. Zie ook de kanonballen, maar de kanonnen zijn niet bewaard gebleven. Hier op de hoek ziet u een afbeelding van een trap. Voordien was het een echte trap die naar de kelder leidde. In de tweede kamer, bijzonder zijn de twee ramen, in deze van links ziet u de wapens gebruikt door de ridders tijdens het gevecht met de Turken. In het bovenste gedeelte van dit raam ziet u een zeer uitzonderlijk wapen waarmee de Turken de oren van hun vijand afsneden. Degene die het grootste aantal oren afsneed ontving de grootste beloning.

DE HOSPITAAL KAMER (NEO-BAROK)

Deze kamer gebruikt als hospitaal tijdens de epidemie van cholera. Deze twee tafels waarin twee wastafels zijn verborgen, bewijst dat de kamers  gediend hebben voor de zieken. De meubelen zijn versierd met ingewerkte beenderen van dieren en metalen. Dit geeft een uitzonderlijk resultaat

BOUDOIR (afzonderlijk kamertje)

Dit kleine salon diende om zich te kleden; voordien was deze kamer een uitzonderlijk deel voor de welgestelde dames en verbonden met een slaapkamer.Wel gezegd was deze boudoir een kabinet. Het is mogelijk in deze intime sfeer van de vrouw in te dringen met het voorstellen van het nacht en onderlinnen.

HERENSLAAPKAMER (BAROK)

De barok stijl is in onze streek verschenen de tweede helft van de 17e eeuw. In deze omgeving is gekenmerkt door het mooie decor van deze kamers. Ingevolge het inventarisregister van het kasteel van Cerveny Kamen midden de 17e en 18e eeuw worden de kamers van het eerste verdiep zo ingericht dat bijna in iedere kamer een bed stond, zie in de eetzaal daar stond ook een bed. Deze slaapkamer is mooi, zij is uitgerust met meubelen uit de 17e eeuw. Dit bed is rijkelijk versierd door François Wessenlenyi in typische streek barok stijl, die een dominante uitdrukking heeft van de barok van Radvan. Op de tafel staan koperen lampetkannen uit de 17e eeuw, op het buffet staan bierkruiken in de vorm van een koppel met klederen aan uit de renaissance periode. Ze zijn gemaakt in de 19e eeuw. Het materieel en decor bootste de werken van de Duitse kachelmaker na uit de 17e eeuw. Op het plafond ziet men een schilderwerk van de dood van Cleopatra

ROZE SALON.

Deze kamer kreeg haar naam ingevolge de kleur van de roze marberen schouw, maar ook door het decor van enkele meubelen en benodigdheden. Dit salon is in hoofdzaak bemeubeld met meubelen uit de eerste helft van de 18e eeuw met inslagwerk van bloemen waar de rozen overheersten. Deze stijl van meubelen werden gemaakt in Holland. ’t Is in Engeland gedurende het bewind van koningin Anne na 1700, dat u de oorsprong moet zoeken naar de vorm van het inlegwerk van de stoelen. Het schrijfmeubel, ook van Engelse oorsprong, maakt deel uit van de typische meubelen uit de 18e eeuw; men vindt ze in Centraal Europa, uitgezonderd in Frankrijk.

SLAAPKAMER VAN DE DAMES.

Het laatste in de rij van de slaapkamers, uitgerust met meubelen in barok stijl ”rococo” typisch uit Centraal Europa. Deze laatste kamer bestaat uit elementen van de verbouwing van het kasteel in barok stijl. De rococo heeft zijn definitieve vorm gevonden in Frankrijk onder het bewind van Louis XV. De fresco’s op de zoldering verbeelden de metamorfose van Ovide; Cadmos die de draak van Ares dood. (Cadmos,zoon van koning Agénot) Het is de uitvinding van schilderen op glas, het beeld weergevend van het zaaien van de drakentanden die dit onderwerp oplost.

KLEIN MONDAIN SALON

Er zijn drie kleine salons verwezenlijkt door Stéphanie Palffy die gemaakt werden door de verdeling van een grote kamer gedurende de grote verbouwing van het kasteel in het midden der 19e eeuw. In deze nieuwe salons zijn er nu tentoonstellingen van meubels van kleine salons uit het midden van de 19e eeuw. We bevinden ons in de eerste uitgerust met stijlmeubelen van het tweede rococo, geaccentueerd in Frankrijk voor het midden van de 19e eeuw. In het tweede deel worden zetels in stijl Biedermeier uit Oostenrijk tentoongesteld. De Biedemeiers hebben zich verspreid in Centraal Europa in de jaren 1820-1840 en bestonden praktisch tot de komst van het tweede rococo, in het midden van de 19e eeuw. In de glazen kast zien we praktische en decoratieve glazen voorwerpen uit de 19e eeuw (Bohemen en Slovakije), in porselein(Duisland,Bohemen, Wenen) in steen, (Engeland), in zilver (Centraal Europa)

HERENSALON

Deze kamer is bemeubeld als een herensalon, waar het geheel van de meubelen uit Engeland domineert. De Engelse meubelen in het bijzonder deze uit de tweede helft van de 18e eeuw, onderscheiden zich door hun nuttige en praktische vormen en gepaste decoratie. Het geheel van de tentoongestelde zetels bewijzen de Engelse makelij, de goede kwaliteit gemaakt in klassieke stijl.uit 1800. Overeenstemmend aan de voorziene diensten van het salon van de heren stelt men foto’s tentoon uit het tijdperk landschappen en stadszichten. Naast de deur ziet men het kasteel van Cerveny Kamen, aan de andere zijde een bureelset van het begin van de 19e eeuw, en op de tafel ziet men een kleine schrijfbank.

DAMES SALON.

Wij komen binnen in de laatste bewoonbare zuid-west vleugel. Wij bevinden ons in het damessalon, uitgerust met een geheel van zetels komende uit Frankrijk uit de periode van restauratie in de jaren 1820-1830 met typische gobelijnen kantwerk. De horloges zijn gemaakt door Jacop Guldan, eerste gerenomeerde horlogemaker uit Bratislava.

RIDDERZAAL

Men bevindt zich in de grootste zaal van het kasteel, de ridderzaal. Eerst werd ze gebruikt voor godsdienstige ceremonies gedurende het Romaans tijdperk. Ze is omgevormd als ridderzaal om te herinneren aan de grootheid der voorvaderen. De meubels zijn uit de periode van de renaissance. U ziet hier ook een speciale lijkkist gebouwd na de dood van een Heer. Deze lijkkist behoorde aan Stefan Palffy. De dames kregen  geen recht  tot toegang in deze kamer.

KAPEL

Deze kapel werd toegewijd aan Katarina, daarna na de verbouwing in de 19e eeuw aan St Marie. Op het plafond kan men de beelden zien van haar leven. De drie altaren zijn heersend. Ze zijn gemaakt uit hout, maar op zulke wijze dat ze op marmer gelijken. Deze bank is een curiositeit. Het was Blanka Palffy die opdracht gaf deze te maken na de dood van haar man te beginnen bij hun bed. Later deed ze er haar gebeden.

GROTE EETZAAL

We komen in de Zuid-Oost vleugel van het kasteel waar de kamers gedurende de verbouwing van het kasteel hun karakteristieke vorm hebben terug gekregen in opdracht van Rudolf Palffy, in het midden van de 16e eeuw. De verschillen van de vorige bewoonbare lokalen, deze hebben het karakter van de eerste barok, deze zijn verwezenlijkt in de rococo stijl, typisch binnen interieur van de paleizen. Ondanks   de verbouwing van het plafond is deze laatste nog altijd in stuc barok gebleven, alsook de keramische kachel . De gebruikelijke oorspronkelijke kamer , later gebruikt als eetzaal is uitgerust met barok rococo stijlmeubelen uit het midden van de 19e eeuw. In de glazen kasten van de eetzaal heeft men porselein uit Europa en Zuid-Azie tentoongesteld. Het geheel van het bestek in zilver en glas vervolledigen de typische meubelering van deze eetzaal. Links in de glazen uitstalkasten kan men een deel van het tafelservice in keramische klei genoemd “Fontage “ bewonderen uit de jaren 70 van de 19e eeuw, vervaardigd in Loreinen (Saargemunde fabriek van P. Utzscheinder). Rechts, Frans glaswerk (Gien) van de tweede helft van de 19e eeuw, en het bestek, het grootste aantal afkomstig van de familie Palffy komt uit Italië. De andere zijn vervaardigd in Holie voor de familie Palffy en dragen hun karakteristieke groene kleur. De eetzaal is versierd met officiële portretten van de leden van de koninklijke familie van Habsbourg; Marie-Thérèse, haar man François Stéphane van Lorreinen, geschilderd door hun Hollandse hofschilder Martin van Mevtens. Nadien zijn vader Karel VI, zijn zoon Leopold, zijn dochter Marie-Christine en zijn schoonzoon Albert van Saxen. In deze zaal bevindt zich ook een uurwerk in parket met inlegwerk van delen van een schildpad, geel koper en tin , genoemd de techniek van Boule van de uurwerkmaker Joseph Kerber (Karlsbad midden de 18e eeuw) De meubels, de zetels,onder de doeken, het klassieke karakter uit 1770, de eetzaal, het tweede rococo tijdperk na het midden van de 19e eeuw, de bestekken van de jaren 20 van onze eeuw bevatten barok elementen..

SALON VAN DE KEIZER.

De Keizerlijke meubelcollectie met de binnenaanvulling stellen een belangrijk deel voor van de collectie van het Museum van Cerveny Kamen. De keizerlijke stijl heeft zich van Frankrijk afgescheiden gedurende de heerschappij van Napoleon Bonaparte (begin 19e eeuw).Binnen zijn hofhouding, heeft hij een koude stijl voorgesteld, decoratief, onpersoonlijk, ’t is te zeggen een stijl geïnspireerd van klassieke kunst. In de geest van het keizerrijk, krijgen de uurwerken een merkwaardige vorm. Het is niet enkel het geval in Frankrijk, maar ook in Wenen, later ook in Centraal Europa, Slovakije waar men ook veel types  van uurwerken en klokken heeft vervaardigd. De tentoongestelde meubelen zijn in Moskou gemaakt, in de tweede helft van de 19e eeuw, de vormen herinneren  aan de Russische stijl. De doekschilderijen boven de zetel dicht bij de schouw, in het midden  het portret van Jozef Georg Waldstein, rechts van hem Jozef Palffy, links van hem een onbekende nobel. Tegenover, links Matilde Migarei de Waal, naast François Szetilva,tegenover de Gravin Sidonie Palffy Daun en haar echtgenoot. In de grote glazen kast staat een theeservice uit Engelse keramiek uit de eerste helft van de 19e eeuw. De kleine in Weens porselein, de Meisseen (18e eeuw ) zilver uit Wenen. Op de tafel staat een Duitse vaas.

HET OOSTERS KABINET.

De voorwerpen van oosterse oorsprong zijn belangrijk geworden voor de Middeleeuwse verzamelaars. Ze zijn  Europa binnen gebracht door de Kruistochten of de navorsers (bv. Marco Polo) of wel door de Oosterse vertegenwoordigers aangeboden aan de Europese vorsten. Het was in het bijzonder porselein met buitengewone voorwerpen toegevoegd die men bij de schatten naast het goud en zilver plaatste. De Palffy’s en ook de geïnteresseerde verzamelaars die bewijs gaven van de geschreven documenten van dit tijdperk, b.v. de inventaris van de kunst van Jan Palffy en later in het bijzonder van Rudolf Palffy die een grote en kostbare verzameling had van kunstvoorwerpen, een verzameling van penningkunde, geologische en botanische verzamelingen, ook van technische apparaturen en voorwerpen betreffende niet Europese culturen. Ongelukkig heeft men deze rijkdommen niet kunnen bewaren, gevolg aan erfenisproceduren alsook van de verkoop door de erfgenamen van de familie. Het grootste deel van tentoongestelde voorwerpen maken deel uit van de originele verzameling van de Palffy’s. Japanse werken; een kleine kast op het laag tafeltje, een koffertje uit de 18e eeuw, een kistje uit de 19e eeuw Europese werken, kabinet in Chinees porselein uit Japan 18e en 19e eeuw.

KLEIN BAROK SALON.

Van het Oosters kabinet kan men binnen komen in een klein salon waarvan de muren zijn bekleed in hout uit de 18e eeuw in klassieke stijl na 1781 op de zoldering zijn er stuks en fresko’s komende uit de restauratie van het kasteel in de eerste barok stijl. Op de doeken ziet men Rudolf I Palffy en zijn vrouw Eleonora, geboren Kaunitz, tegenover de muur zijn de portretten van juffrouw Kinoska en Elisabeth Daun. De meubelen waren gemaakt in neo-rococo stijl in de tweede helft van de 19e eeuw. Het porselein in de kast; in het midden beeldhouwwerk uit Wenen, laatste kwart van de 18e eeuw, het laatste rek een vrouw gekleed in gouden mantel – Napels omstreeks 1800, andere tentoongestelde voorwerpen – Wenen – Bohemen 18e eeuw – 19e eeuw. De groene schouw in klassieke stijl die nu gerestaureerd wordt maakt ook deel uit van de meubels van deze kamer.

GOUDEN SALON.

Het gouden salon is uitgerust met meubels en  bijbehoren uit de klassieke stijl van Leopold XVI. Het kreeg zijn naam na de dominante houtbehandeling in goud. Het klassicisme begint zich te vormen in de tweede helft van de 18e eeuw, bezield door kunst en antieke Griekse en Romeinse bouwkunst.Deze stijl is typisch met rechte lijnen en symetrisch als een soort van reactie op de ongedwongen rococo stijl. Het is voornamelijk onder de heerschappij van Lodewijk XVI dat het zijn typische vorm heeft gekregen, alles wijst op de veranderingen tot in het begin van de 19e eeuw door de aanwezigheid en de komst van de Keizer. De salonuitrustingen uit de tweede helft van de 18e eeuw zijn gekenmerkt door een geheel van zachte zetels, soft zetels, tabourets, lage tafels, rekken en meer kleerkasten meestal aangevuld met glas of horloges.

Dit geheel van meubels heeft zich gehandhaaft tot heden als uitrusting van de verblijfszalen. Heden treft ook een grote wijziging van de horloges en slingeruurwerken; het is het gouden tijdperk van de uurwerken maar in het bijzonder de beeldhouwkunst en de decoratie van de hangklokken, maar niet het binnenwerk zelf. De tentoongestelde hangklokken komen uit het uurwerkencentrum van Brno. Het geheel van de zetels in Lodewijk XYI stijl van het laatste klassicisme uit het einde van de 18e eeuw. In de glazen kast ziet u het glaswerk uit de 18e eeuw herkomstig uit Slovakije (uitgezonderd het voetglas). Het vaatwerk in Franse en Servische porselein uit 1754. Schilderijen van de Parijse schilder Lebourg. Doeken, foto’s van onbekenden nobelen uit Centraal Europa, het portret naast de glazen kast is van Jozef II. De schouw is gerestaureerd.

BUREEL DER MANNEN.

Eindelijk treden we binnen in een kleine plaats uitgerust met klassieke stijlmeubelen; deze plaats is een bureel voor intelectuele mannen uit het lichttijdperk op het einde van de 18e eeuw. Naast het bureel op de de glazen kasten met boeken staat er ook een speeltafel dienende voor verschillende spelen en voorzien van laden om geld of jetons in te leggen. Deze plaats is het symbolisch einde  van ons bezoek waar wij nog eens de mogelijkheid hebben Nikolaas II Palffy te ontmoeten. Het is met hem dat wij aan de ingang van het kasteel ons bezoek zijn begonnen, waar de bouwkunst wel gekenmerkt is door de restauratie door hem gedaan. Wij gaan afscheid van jullie nemen door het reliëf te bewonderen die de slag met de Turken bij Gyor voorstelt waar Nikolaas II Palffy beroemd werd door zijn overwinning waardoor hij de naam kreeg van de “Held van Gyor”.Langs deze kleinde deur en de nauwe gang gaan wij naar de ingang waar u een keizerlijke schouw zult zien en portretten van het keizerlijk paar (Marie-Thérèse in rouw en François Stéphane van loreinnen). Het is hier dat wij ons bezoek van de bewoonbare plaatsen van het kasteel van Cerven Kamen bëeindigen