Pieniny het noordelijke deel van de Spis

Noordelijke deel van de Spiš

Zamagurie, is het meest noordelijke deel van de Spiš.

Het op het eerste oog ruwe en ongastvrije gebied heeft een unieke volksarchitectuur, historische monumenten en natuurlijke schoonheden.

De architectonische parel van deze omgeving is het Rode Klooster ( Červený Kláštor ). Het is in de 14de eeuw gebouwd door Kartuizer monniken, die bekend stonden voor hun kalligrafie en boekenkunst. In de 18de eeuw bewoond door de Kamaldulen, met de legendarische vliegers en botanici Cyprian en Romuald Hadbavný, die samen de bijbel vertaald hebben. Ook hebben ze een Latijns – Slowaaks woordenboek samengesteld. Het symbool van de streek Zamagurie is het Pieniny massief met de majestueuze Drie Kronen berg. De steile rotsen van de Pieniny worden omspoeld door de grensrivier de Dunajec, die door zijn snelle stroming een schitterende canyon heeft uitgesleten. In het dal van de Dunajec bewoond door Keltische en Germaanse stammen streken Romeinse kooplieden neer, het werd ook door de Hussieten bezocht tijdens hun rooftochten.

Het vervoer van goederen en personen over de Dunajec dateert volgens Poolse bronnen uit de 13de eeuw. Het oudste geschreven bewijs is een optekening in het Latijn uit het jaar 1708. Een blijvende herinnering aan het vervoer van hout en andere goederen over de Dunajec en de Wisla naar de Baltische Zee is de typische hoed van de vlotvaarders. Hierop werd na iedere afgelegde tocht een zeeschelpje bevestigd. Het vlotvaren als toeristische attractie bloeit voornamelijk sinds de helft van de 19de eeuw.


«